Hur ska en stad se ut, vara och verka för att nyanlända skall bosätta sig, bo kvar och trivas, där mångfald och mångkultur är självklara beståndsdelar?

Vid projektets andra Avstamps-vecka har SIGMAR Metodbyrå haft äran att jobba tillsammans med drygt 30 personer som precis har flyttat till Sverige. Inte mindre än 9 olika nationaliteter har varit representerade och de har avhandlat frågor som t.ex. hur ett bra centrum ska vara, hur man vill att Boden ska vara i framtiden och vad man vill berika Boden och Sverige med från sina hemländer. Mängder av spännande idéer, tankar, och behov har definierats under två färgsprakande dagar.

Några essenser av veckans resultat:
– Det finns ett stort intresse av fler kulturella restauranger med mat från olika länder.
– Man vill gärna visa upp och lära om andras/varandras kulturer, matlagning och hantverk.
– Det bästa med Boden är de trevliga människorna och att det är en trygg och lugn plats med en välkomnande atmosfär.
– Önskan om att lära sig mer om vinteraktiviteter, såsom åka skridskor, skidor och skoter.
– Ett bra centrum behöver ha många mötesplatser, som har öppet länge, och som är till för både barn och äldre.
Kort och gott, våra nyinflyttade Bodensare gillar sitt Boden för dess trygghet, människors trevliga bemötande och det natursköna landskapet. Man är nyfiken på att få lära sig mer om vinteraktiviteter och det finns en stark längtan att få utbilda sig och komma in i arbetslivet. Självklart är Boden redan världens bästa stad, och med fler internationella restauranger och mötesplatser kommer den bli ännu bättre – Katjiing!

Vernissage 9 december

Den 9 december blir det vernissage på konstnärernas alster och tolkningar av workshopresultaten samt mer av resultatet från dessa dialoger och workshops kommer att visas upp under december månad.