Simon Berg. Jesus. Fotografi.

Efter bodenskolan

6 juni – 27 september 2015

 

För andra sommaren i rad bjuder Havremagasinet in till utställningen Efter Bodenskolan, där samtida konstnärer, alla med rötter i eller med anknytning till staden, medverkar. Förra sommaren gavs plats för sju konstnärer, nu är det dags för ytterligare sju. Sammanlagt blir det 14 konstnärer – lika många som de som en gång bildade den grupp som av eftervärlden skulle komma att kallas Bodenskolan.

Under sina utställningssomrar har Havremagasinet alltid upplåtit ett våningsplan till Bodenskolan som bildat ett symboliskt tak till den samtida och internationella konsten i resten av huset, som en påminnelse om värdet av en lokal kulturhistoria.

Boden är en relativt ung stad med en historia intimt förknippad med 1900-talets militära försvarsstrategi. Satsningen på det militära drog till sig människor från hela Sverige, många med kulturella intressen. Redan på fyrtiotalet arrangerade Bodens konstgille utställningar med flera av dåtidens stora namn, bildningstörsten var stor och under kommande år startades kurser i teckning, måleri och konsthistoria.

Mer information om utställningen finns i Folder.

Medverkande konstnärer

Simon Berg. Född och uppvuxen i Boden, gick vägen till fotokonsten via intresset för grafisk form och de ryska konstruktivisterna.

Bengt Frank. Berättelsen hör ihop med Bengt Franks syn på sig själv som konstnär. Sin konst beskriver han som naiv och oskuldsfull och konstnären i honom måste vara barnslig för att hålla det rigida i schack. Det är i det sköra miraklen sker.

Kerstin Hedström. I över trettio år har Hedström, som växte upp i Harads men är bosatt i Luleå, arbetat som konstnär med inriktning mot offentlig gestaltning, återvunna material och ljus. Tiden är en viktig komponent i hennes arbete. Hon arbetar med slow art, en rörelse inom konsten där teknik, material och arbetsprocess fått en särskild betydelse.

Marianne Wikström. Dansen kom först, redan under uppväxtåren i Boden. För dansens skull flyttade hon till Stockholm, till Balettakademin och en karriär som dansare med många roller på olika scener. Bland annat medverkade hon i den svenska originaluppsättningen av West Side Story på Oscarsteatern i Stockholm, några år tidigare hade hon sett musikalen på bio hemma i Boden och slagits av den moderna dansens möjligheter.

Lena Ylipää och Anita Ylipää.  Lena och Anita Ylipää är inte bara konstnärer, utbildade på Konstfack, Lena i metall och Anita i design. De är också systrar med allt vad det innebär av gemensamma minnen och livslång kontakt.  Lena Ylipää bor i Boden och är vid sidan av det egna konstnärskapet verksam som länskonstkonsulent i Norrbotten. Anita Ylipää bor en del av året på den polska landsbygden med utsikt över magnifika berg. Deras gemensamma geografiska plats stavas Lainio, en liten by vid Lainioälven. Där har de både rötter och bostäder och det var också där de insåg kraften och glädjen i ett gemensamt skapande.

Eva Zettervall. Föddes och växte upp i Boden. Som ung flyttade hon till Teheran där hon gick sin första konstskola, innan hon återvände till Sverige och så småningom studier på Mejan, numer Kungliga Konsthögskolan. Som få har hon under ett långt konstnärsliv vänt ut och in på människan, gjort henne hudlös, blottlagt nervtrådar och organ, sexualitet och ångande lust, på samma gång ofta både lockande och hotfullt.

 

Bengt Frank. På väg. Akryl.