Jacob Dahlgren arbetar främst med installationer i geometriska och abstrakta mönster, skapade av vardagsting och ofta i klara färger.

Genom att beröva vardagsföremål som kaffemuggar i plast, darttavlor, yoghurtförpackningar och annat sina funktioner för att istället betona deras estetiska aspekter, skapar Jacob Dahlgren inte bara konst. Han delar dessutom med sig av sin speciella blick på tillvaron till oss som betraktare. Efter att ha upplevt några av hans installationer är det omöjligt att inte se spår av hans konst i vardagen som omger oss.

Mest känd är Jacob Dahlgren sannolikt för sina ränder. Inte minst för sina randiga tröjor som han iklätt sig varje dag sedan 2001, något som han dokumenterat på Instagram @jacob_dahlgren.

Det verk han presenterar här tar sin form under utställningens gång och bygger på andra människors närvaro och interaktivitet. Jacob Dahlgren sätter själv upp ramverket, en vägg där han noggrant angivit reglerna i form av ett mönster bestående av geometriska figurer. Sedan är det upp till besökarna att borra ett hål och trycka in en valfri plugg. På det sättet växer verket fram under utställningens gång.

Ljudet av de olika borrmaskinerna som används kompletterar verket, liksom spånet från alla de hål som borras ur.

Jacob Dahlgren är född 1970 och bor i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och på Grafikskolan i Stockholm. Hans verk har ställts ut både nationellt och internationellt, bland annat på Nationalmuseum, Bonniers konsthall, Moderna museet och P.S.1 Contempory Art Center/MoMA, New York. 2007 representerade han Sverige på Venedigbiennalen.