Leah Gordon och Andre Eugene – fotografi och skulptur från Haiti

När fotografen Leah Gordon och skulptören André Eugène låter sina verk blandas och mötas på Havremagasinet väljer de att kalla sin utställning Chita Tann. Uttrycket, som ordagrant betyder ”sitta och vänta”, används på Haiti som en signal för att vi ska ta det lugnt, vänta in och närma oss varandra och världen med respekt.

Leah Gordon, bosatt i London, är en multimediakonstnär som samlar, curerar utställningar, forskar, skriver, regisserar och uttrycker sig genom fotografi, film och installationer. Hennes arbeten utgår ofta från kolonialismens uttryck och verkningar, folkhistoria, klass och religion. Leah Gordon var curator för Haitis paviljong under Vendigbiennalen 2011 och har också tillsammans André Eugène ansvarat för Ghettobiennalen i Port-au-Prince, Haiti. På Havremagasinet visar hon fotografier från sina utställningsprojekt Caste, Kanaval och The Tailors of Port-au-Prince.

Skulptören André Eugène kommer från Haiti där han är en av förgrundsfigurerna för konstnärskollektivet Atis Rezistans och en bredare rörelse som går under namnet the Sculptors of Grand Rue. Hans verk har bland annat visats på Etnografiska museet i Geneve, på Parc de la Villette och Grand Palais, Paris, Fowler Museum i Los Angeles och Venedigbiennalen. Sedan 2006 kan man också se hans permanenta skulpturer på Museum of Slavery i Liverpool.