Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Brasilienfararna

september 16 @ 18:00 - 19:30

I BRASILIENFARARNAS SPÅR

Mellan åren 1909 till 1912 emigrerade närmare 500 kirunabor till Brasilien. Brasilien behövde jordbruksarbetare och kirunaborna ville lämna fattiglandet Sverige för en bättre tillvaro. Inte så enkelt visade det sig. Många av dem återvände till Sverige på statens bekostnad. Andra drog vidare till Missiones i södra Argentina med förhoppning om bättre försörjningsmöjligheter. Familjen Brolin var en av dessa och de kom år 1923 till Villa Svea. Staden som tidigare svenska emigranter grundat 1916. Familjen bestod av fyra barn, ett barn hade avlidit redan på överresan till Brasilien. Dottern Svea var åtta år när familjen lämnade Kiruna i december 1909. Svea gifte sig senare i Villa Svea med en man från Sverige och paret fick fyra barn, en av flickorna fick namnet Signhild
År 1928 grundade bröderna Kjellström en ny stad, Oberá sju kilometer från Villa Svea, dit många av de svenska familjerna kom att följa efter. Så även Signhilds familj.

År 2017 fick jag möjligheten att följa med Sven-Arne och Gunvor Flodell på en tre veckors resa till Oberà. Sven Arne var den sista präst som Svenska kyrkan skickade ut till svenska församlingen i Oberà och han arbetade där från 1963 till 1973. Över åren fortsatte Sven-Arne och Gunvor att hålla kontakten med församlingen och den svenska skolan. Bättre reseledare än Sven-Arne och Gunvor hade jag inte kunnat få. Gunvor tyckte inte att jag skulle bo på hotell utan ordnade så att jag fick bo hemma hos Signhild (88 år). Jag fick en oförglömlig resa och vänner för livet i Signhild och hennes familj. Det är om brasilienfararnas öden och mina egna reseupplevelser jag ska berätta, hoppas du vill komma och lyssna!

Samtalet hålls på Havremagasinet. Gratis inträde. Vi håller kvällsöppet i hela Konsthallen.

 

Detaljer

Datum:
september 16
Tid:
18:00 - 19:30

Plats

Café Pampas på Havremagasinet
Norrbottensvägen 18
Boden, 96136 Sverige

Arrangör

Havremagasinet länskonsthall