Varje år delar Havremagasinet ut ett stipendium till en klass från årskurs 8 i Norrbotten. Stipendium gick i år till åttondeklassarna på Svarträvens skola i Övertorneå Eleverna har under vårterminen arbetat med inspiration utifrån sommarens internationella utställning och nu de visar sina verk i en egen utställning på plan 1A.

De har på olika sätt och med olika tekniker tagit sig an temat språk och kommunikation. Elina, Wilma och Minja gjorde en film/bildspel som innehåller intervjuer där tre stycken personer berättar om vad dom tycker om kommunikation. De tre personerna är i olika åldrar med olika synpunkter och uppfattningar om vad kommunikation är för dom. Elina, Wilma och Minja har filmat och spelat in ljuden på mobilen och fört över dom till datorn där de redigerat ihop allt och lagt till bilder.

Maya, Celina, Cornelia, Hanna och Linnéa har gjort en jordglob som visar hur jordens befolkning kan kommunicera mellan de olika länderna, där världen förenas genom olika sociala medier, brev och telefonsamtal. De har även gjort en bänk med två personer vars mobiler är större än dem själv. Detta representerar den sorgligt dystra sanningen om hur det nutida samhället styrs av mobiler och sociala medier.

Milka, Ivar, Edvin och Elias projekt handlar om vad hälsningsfraser är och om hur olika människor, djur och även datorer kommunicerar. Förr i tiden brukade män buga och kvinnor niga. Man kunde förstås även bara säga goddag, eller skaka hand, men nu för tiden använder man fraser som är både enkla och korta. För att visa detta i sitt projekt har de skrivit ut några lappar på olika språk med olika hälsningsfraser från de nordiska länderna och länder från övriga världen. Fraserna har lagts i en hink där folk kan slumpvis plocka dem och få reda på hur man hälsar här och där. De har också inkluderat i sin presentation hur några djur kommunicerar. Eftersom, som de själva säger, “det är vår plikt att ta hand om djuren, att förstå vad de säger och att deras känslor är viktiga”. Som bakgrund till alla dessa fraser har de använt färg, för varje färg har sin betydelse och människor kan genom färger uttrycka sig på olika sätt.