Marya Kazoun är en kanadensisk-libanesisk konstnär född i Beirut 1976. Detta var tider av krig, och när Kazoun var åtta år gammal flydde familjen från kriget till Schweiz och några år senare flyttade de till Montreal. Nu bor och arbetar hon i New York och Venedig.

Marya Kazoun arbetar huvudsakligen med installationer och performancekonst, ofta kombinerar hon dessa. I sina performances rör hon sig, iförd sydda klädskulpturer, i installationernas former och strukturer; befolkar sina alternativa världar, tillför sina arbeten ytterligare dimensioner.

Hon undersöker det mikroskopiska kontra det makroskopiska, det vackra kontra det frånstötande, hon försöker tämja mörkret och ge det en mjukare och vänligare sida. Ofta använder hon vardagliga material som mjukt papper och tyg och arbetar med dem i tekniker som kvinnor använt genom århundraden; hon syr, stickar, väver, broderar. Marya Kazoun har deltagit i många stora konstutställningar, såsom Venedigbiennalen och the Mediations Biennial i Poznan, Polen.

Verket When the horses went on swings… i Reoriented är inspirerat av att Boden är en häststad kopplat till att man på andra platser i världen förr födde upp arabiska fullblod som skulle användas i strid. Det är likt en fantastisk, bisarr, mytisk saga om en arabisk viking och en vit muslim och deras försök att hjälpa tre hästar. Dessa härstammar från mytiska trakter nära Sibirien och har deltagit i ändlösa krig i arabiska länder.