Om konstverket
Touchstone
Föreställ dig att du dött och kommit till helvetet. Det visar sig att helvetet är delat och du går runt ibland all världens nationaliserade helvetesportar som vore du på nöjespark och valde bland åkattraktioner. Vilket helvete väljer du? Låt oss säga att du går fram till Sveriges helvete och frågar vakten, ”Vad händer här inne?”
”Först får du sitta i väntrummet. Det finns elektriska stolar därinne. Sedan ropar dom upp ditt namn och då får du ett privat rum med spikbädd.”
”Som man ska sova på?”
”Ja du får ligga där… det kommer en djävul också och piskar dig i en evighet.”

Du blir nyfiken på en jättelik entré med AMERICAN HELL skrivet i blinkade bokstäver. Hur gör dom helveten i USA? Det kan vara något alldeles extra. Du går dit och frågar. ”Först spänner vi fast dig på en elektrisk stol och skickar stötar genom din kropp. Sedan lägger vi dig på en bädd av spikar och låter en av våra djävlar prygla dig i evighet.”
Vilken vakt du än frågar är det samma sak; elektiska stolar, spiksängar och evig aga.

Du har nästan gett upp hoppet när du får se en lång ringlande kö till ett helvete lite längre bort. Du går fram till kön och frågar, ”Vilket helvete är detta?” ”Etiopiens”, svarar någon. Märkligt, tänker du, hur kommer det sig att just detta helvete är så populärt? Du ställer dig i kön och någon timme senare är du framme vid vakten och frågar, ”Hur gör ni här inne?”
”Vi har ett särskilt rum med elektriska stolar som du måste sitta i först. Och sedan tar vi med dig till en spiksäng där du får pisk i all evighet.”
”Men varför vill alla in här? Det är ju samma som alla andra helveten?”
”Ja… vi gör så gott vi kan. Fast vi har haft lite problem med elen. Våra elektriska stolar skickar inga stötar. Och han som jobbade här innan mig snodde alla spikar ur sängarna och öppnade ett eget helvete bakom vårt.” förklarar vakten. Och fortsätter, ” Sen är det ju så att våra djävlar är statligt anställda. Dem kommer och pryglar dig då och då, men dom tar långa raster, går hem tidigt och har regelbundna personalmöten som tar mycket tid ifrån dom dagliga arbetsuppgifterna.”