kvae & bark

langsom dvale mot nye stråler av liv

12 okt 2024 – 12 jan 2025


Langsom dvale mot nye stråler av liv
är en utställning med konstnärsduon KVAE & BARK bestående av Karoline Sætre (f. 1992) och Øyvind Novak Jenssen (f. 1988)

KVAE & BARK:s konstnärskap utgör en smältdegel: här möts konceptkonst och gastronomi, snickeri och traditionella konserveringstekniker, ett slags DIY-mentalitet och en fenomenologiskt förankrad platsförståelse, relationella och ekologiska praktiker. Konstnärsduon kan sägas företräda en posthumanistisk tankeriktning, som ifrågasätter människans hegemoni i världen och där gränserna mellan människa, djur, natur, teknik, redskap och objekt suddas ut. Donna Haraway, en amerikansk tänkare som brukar förknippas med posthumanismen, har gjort begreppet situerad kunskap populärt. Det innebär, bland annat, att det speciella och konkreta i varje unik situation betonas, istället för universella förklaringsmodeller och abstrakta begrepp. Just det situationsbestämda är utmärkande för KVAE & BARK:s arbeten, oavsett vilken plats de aktiverar. – Mikael Andersson och Erik Törnkvist

Utställningen visas på våning 2 och är som en övergång från KVAE & BARKs Sløret mellom redet og skogen i tidigare utställningen Hemmets Fundament.

Curerad av Erik Törnkvist och Mikael Andersson.

Mer information om utställningen kommer inom kort.