Havremagasinet Residens

En Plats för Pedagogiska Idéer och Metodprovning inom Samtida Teman

Etablerad 2010, Havremagasinet Länskonsthall Boden har ett löpande utställningsverksamhet dp bjuder vi in konstnärer från Norrbotten, Sverige och världen, detta kompletteras med ett livligt program och en omfattande pedagogisk verksamhet: Vi har ett café som erbjuder hembakt fika och smörgåsar, en ateljé för att testa hur det är att tänka genom konstens material och en scen för konserter, föreställningar och andra aktiviteter.

Havremagasinet organiserar också två olika residensprogram för yrkesverksamma konstnärer, curatorer, konstpedagoger eller forskare med intresse för konstpedagogik och metodutveckling. Dessa residensprogram kan kompletteras med workshops, seminarier eller utställningar för allmänheten.

Ansökningsperioden sker en gång per år, och för sommarresidens är kommunikation på svenska ett krav. Programmet är öppet för alla som önskar fördjupa sin undersökning inom konstpedagogiska metoder eller för konstnärer som vill arbeta med teman som migration, demokrati, klimatkrisen, mänskliga rättigheter, integration och minoritetsfrågor. Vi accepterar ansökningar från konstnärer som har en stark tematisk koppling till de ämnen vi fokuserar på. Spontana ansökningar accepteras inte.

Residens 2024

Alva Höggren (SWE) – Juni-Augusti 2024

Alva är en bildkonstnär som arbetar som konstpedagog och med socialprojekt. Sommaren 2022 och 2023 arbetade hon för Malmö Kulturskolas mobila projekt ”Kulturskolan på hjul,” där hon planerade och genomförde bildaktiviteter som tog konst till utsatta områden i Malmö.

Tidigare har hon varit projektledare på Galleri Syster, där hon utvecklade och ledde aktiviteter för konstintresserade ungdomar i Norrbotten.

Alva har deltagit i flera konstutställningar, inklusive Råneåbiennalen, Breadfield Studio Malmö och Malmö Artist’s Book Biennial. Hon har även bidragit till muralprojekt och samarbetande konstinitiativ.

För närvarande studerar Alva vidare i bildkonst vid Umeå universitet och bor och arbetar i Malmö.

Miguel Jara – Augusti- September 2024

Miguel Jara är en tvärvetenskaplig konstnär, animatör och kulturforskare baserad i Mexico City. Han har en doktorsexamen i konsthistoria med inriktning på experimentell film från UNAM, Mexiko, och en master i stop-motion från GRACO Films, Mexiko. Han har även en master i plastisk och visuell konst (videoinstallation) och en kandidatexamen i ren matematik (matematisk logik) från National University i Colombia.

Hans individuella utställningar inkluderar installationer som ”Submarina” och en animationsretrospektiv i New York. Han har deltagit i många kollektiva utställningar och festivaler världen över och har tilldelats flera stipendier, inklusive AMEXID-SRE Creation Grant, och andra i Tyskland och Norge. Som curator och filmprogrammerare har han organiserat flera betydande evenemang, inklusive ”In Xochitl In Cuicatl” i Oslo och ”Intoxicaciones Artificiales” i Mexiko.

Han har omfattande erfarenhet av att hålla workshops för barn och ungdomar och har undervisat vid olika institutioner. För närvarande leder Miguel Estudio Pneuma, en konstanimations- och videostudio, och bidrar till Submarina MX, en miljöutbildningsplattform helt gjord av skräp, som Miguel startade som ett pedagogiskt tillvägagångssätt för att främja kritiskt och empatiskt tänkande om miljön och dess ämnen.

Om projektet han kommer att utveckla i augusti: Huvudidén med projektet är att vara en nomadplattform för aktiva och glädjefyllda möten och reflektioner mellan deltagarna, om ämnen som: vad vi tänker eller behöver för att en upplevelse, grupp eller plats ska kännas som hemma, men också relaterat till förflyttning, transitering, gästfrihet, mångfald och samlevnad. Installationen som utgör projektet är planerad att ha flera utlösare för konstnärlig uppskattning, kreativa aktiviteter, dela erfarenheter och diskussioner mellan unga människor från olika platser i Norrbottenområdet.

Estudio Pneuma Submarina