Bert Persson föddes 1928 i Skellefteå. När han var 20 år började han etablera sig som frilansfotograf efter att ha gjort värnplikten som fotograf i Boden. I början av 1950-talet tog han över Harnesks fotoateljé i Boden.

Han har rest och fotograferat för ett antal svenska och utländska tidningar som DN, Expressen och tidningen SE. Som fotograf och entreprenör var han tidigt med och satte Nordkalotten på kartan som turistmål. Under sitt långa arbetsliv har han även byggt upp en unik kulturdokumentation och var först i Sverige med att dokumentera samernas liv.

I utställningen Bodenmodeller visar Bert Persson fotografier från olika reklamkampanjer tagna under de första åren av 60-talet. Uppdragsgivarna var handlare från hela länet och lokaltidningar som NSD och Kuriren. Reklamfoto var i sin linda och Bert var en av de första fotograferna att använda sig av modeller som visade upp produkter. Tanken från början var att använda svenska kändisar, men i brist på dessa gick istället uppdragen till lokala tjejer. De flesta gick då på gymnasiet, idag är Bodenmodellerna i 70-80-års åldern.

Välkommen på en nostalgitripp till 60-talets Boden.