havrebio

The Spiral Dramaturgy (31 min) av Kajsa Dahlberg

Searching for the Spiral (42 min) av ingela johansson

torsdag 07 december – kl 18:00

Under några torsdagar bjuder vi in till HavreBio på Havremagasinet! Vid detta tillfälle visar vi två olika filmer : ”The Spiral Dramaturgi” av Kajsa Dahlberg (som just nu ställer ut på våning 1 i konsthallen) och Ingela Johansons ”Searching for the Spiral.”

I filmen The Spiral Dramaturgy, av Kajsa Dahlberg berättar den danska teaterdirektören Ulla Ryum i ett ordflöde om den samiska befolkningen, svensk filmproduktion, norr och söder, romska minoriteter, cirkus, dramaturgi, minnen, inkludering, kön, känslor och skilda sätt att berätta en historia.

Ingela Johansons Searching for the spiral är en berättelse om ”konstnärsmoderns” inre resa och om försöket att genom att följa urformen spiraen borra ner sina rötter i jakten på mening i det vardagliga livet som pågår parallellt med omvärldens djupa existentiella kris. Konstnärsmamman dokumenterar hur hon rör sig genom kognitiva, sakrala och kulturhistoriska landskap. Olika tidslager löses upp genom ett historieberättande som övergår till spekulativ fiktion: Vem är det som berättar historien? Sökandet efter spiralen tar henne från sitt hem i Småland till Glastonbury och Lyme Regis i England. Det dröjer inte länge till det utvecklas en inre konflikt i sökandet efter ”överflöd”, en tveksamhet om att kunna stänga av hjärnan för att istället känna och motta med hjärtat.