havrebio

Silvertunga, den stora gruvstrejken 1969-70
av ingela johansson

torsdag 7 september
Klockan 18:00

Under några torsdagar denna höst bjuder vi in till HavreBio på Havremagasinet! Vid detta första tillfälle visar vi Ingela Johanssons (som just nu ställer ut på våning 6 i konsthallen) film Silvertunga, den stora gruvstrejken 1969-70.

”Vi kan resonera även om det är skymning, för här har vi sett varandra i mörkret. Vi har stundtals haft det mörkt, men nu har vi mött varandra i Kiruna, i Svappavaara, i Malmberget. Vi står eniga i skymningen!” Den 9 december 1969 utbröt den stora gruvarbetarstrejken i Malmfälten, Norrbotten. Den omfattade 4800 gruvarbetare vid LKAB:s gruvor i Svappavaara, Kiruna och Malmberget. Den vilda strejken pågick under 57 dagar och orsakerna till den var många: rationaliseringar med tayloristiska inslag, bristande arbetsmiljö och orättvisa löner, men också arbetsgivarens och fackets attityd mot gruvarbetarna. Strejken skulle skaka om den socialdemokratiska välfärdsstaten i grunden.

Ingela Johansson har i över tio års tid arbetat med den gruvstrejkens historia och dess relation till en radikaliserad kultursfär i 68-rörelsens fotspår. Det trekanaliga videoverket Silvertunga, den stora gruvstrejken 1969–70 berättar strejkens historia genom ett montage av historiskt bild- och ljudmaterial, funnet i både offentliga och privata arkiv i Norrbotten. Fotografier kommer bland annat från arkiv tillhörande Norrbottens Media och Kiruna kommun medan många ljudspår härstammar från Kenny Karlssons privata bandinspelningar, främst från stormötena i Kiruna Stadshus. Karlssons material kompletteras med inspelningar från möten i Malmberget, dokumenterade av den lokala bibliotekarien och eldsjälen Adolf Henriksson. Silvertunga, den stora gruvstrejken, 1969–1970 ställer strejktalet och den kollektiva erfarenheten i centrum. I talarstolen blir jaget större än sig självt och uppgår i alla de möjligheter som det samlade kollektivet uppbär. Talet blir en konstform där praktisk kamp och livserfarenheter förenas med poetiska utsagor och drömmar om en värld bortom den rådande.