jordad fantasi

14 januari 2023 – kl. 10.30

havremagasinet länskonsthall boden

Lyssnande och lärande är centralt i Luleåbiennalen 2022 – Hantverk och Konst. Under biennalen har vi i olika former samtalat, gjort och fantiserat. Det har handlat om ett ömsesidigt lärande om platser och praktiker, om drömmar för den värld som vi bebor just nu, men också den vi vill lämna efter oss. I detta avslutande evenemang träffas vi för att tillsammans uppleva utvalda delar av det som har ägt rum under biennalen, men också ta del av nya perspektiv och göranden. Kom och lyssna, gör och fantisera med oss under en dag på Havremagasinet den 14 januari 2023.

Seminariet arrangeras tillsammans med IASPIS projektet och plattformen Urgent Pedagogics.

Program:

10.30–11.00
Välkommen – att skapa en biennal genom lyssnande och lärande
Onkar Kular och Christina Zetterlund, konstnärliga ledare Luleåbiennalen 2022
Samtal, genomförs på engelska

11.00–11.30
Om ljudbio
Søstrene Suse, konstnärligt kollektiv Presentation, genomförs på engelska

I Luleåbiennalen kan du ta del av Søstrene Suses Baajh vaeride årrodh! (Låt fjällen leva!) som är en ljudbio där vi får lyssna tillsammans och ta del av tre generationers erfarenheter av kampen för Sápmi. Skildringarna inleds i Altakonflikten, en strid om vattenkraftsutbyggnad av Alta-Kautokeinoälvarna under 1970- och 80-talet och följs av berättelser om andra viktiga kamper som förts fram till vår tid.

Søstrene Suse delar med sig av sina erfarenheter från att organisera och aktivera genom ljudbio.

11.30-12.00
Digital vävjunta – Vilket fantastiskt sätt att tillsammans (fast på avstånd) utforska vävningens möjligheter!
Linnea Nilsson, slöjd- och formkonsulent Region Norrbotten och Ida Isak Westerberg, textilkonstnär
Samtal, genomförs på engelska

Under biennalen genomförde Ida Isak Westerberg en tredelad vävjunta som organiserades av Region Norrbottens slöjd- och formkonsulent. Tillsammans utvecklade de ett format där deltagarna digitalt fick lära sig att väva – något som är särskilt intressant i en region som Norrbotten där de geografiska avstånden kan vara långa. Upplägget tilltalade många och redan andra dagen efter att kursen öppnade upp för anmälningar var de femtio platserna fulltecknade.

Linnea Nilsson och Ida Isak Westerberg kommer att berätta om hur de formade vävjuntan och skapade en unik möjlighet för många att lära känna vävning och umgås i vida geografier.

12.00-12.30
Weaving Kiosk i Rajalla på Gränsen
Rosa Tolnov Clausen, textilkonstnär och doktorand i konsthantverk
Presentation, genomförs på engelska

Tillsammans med Luleåbiennalen organiserades ett residens med Rosa Tolnov Clausen där hon kunde genomföra sin ”vävkiosk” som är ett format som är inspirerad av nordisk kiosk kultur. En kiosk är vanligtvis placerad på gatuplanet som förenklar för besökaren att kliva över tröskeln. I en vävkiosk kan den insatta förbipasserande göra spontanbesök och prova på att väva. Den välkomnar också vävare på avancerad nivå, som istället erbjuds ett tillfälle att väva i en annorlunda lokal och uppleva en miljö där de kan lära sig av och dela med sig till andra vävare.

I sin presentation kommer Rosa Tolnov Clausen berätta om Weaving Kiosk.

12.30-13.30
Lunch

13.30-16.00
Lär känna naturgarvat renskinn
Katarina Spik Skum, duojár och textilkonstnär
Workshop med max 12 deltagare, genomförs på svenska

Genom att tillsammans titta, känna, lukta och göra introduceras vi utifrån olika perspektiv till renskinnet i workshoppen Lär känna naturgarvat renskinn ledd av mästaren i duodji Katarina Spik Skum. I Luleåbiennalen deltar Spik Skum med verken Mujtton l och ll. Minnet av áhkkos väskor där hon undersöker renskinnet ur ett historiskt perspektiv och dess samtida uttryckskraft. I hennes workshop får vi lära oss om skillnaden mellan det naturgarvade och industrigarvade skinnet jämte vilken betydelse garvningen har för hur skinnet kan användas och hur resultatet blir. Men framför allt kommer vi under Spik Skums kunniga ledning genom görandet lära känna renskinnet då vi skapar ett mindre föremål.

Anmälan krävs.
Anmäl dig till: josefine.ostlund@konstframjandet.se
Organiseras i samarbete med Region Norrbottens slöjd- och formkonsulent.

14.00-15.30
En matresa om att lära känna marker genom mat
Eva Gunnare, kulturguide och matkreatör
Workshop med max 20 deltagare, genomförs på engelska

Historiskt har det funnits en kunskap om markerna, ett samspel och respektfullt förhållande mellan människa och natur som präglats av en ömsesidighet i att ge och ta. Under denna matresa får vi lyssna och lära med örterna och bären. Genom mathantverket introducerar Eva Gunnare oss till ett sätt att se och förstå markerna.

Anmälan krävs.
Anmäl dig till: josefine.ostlund@konstframjandet.se

13.30-17.00
Se utställningarna på Havremagasinet

Fika

16.00-16.30
Konstnärspresentation
Silje Figenschou Thoresen
Presentation, genomförs på engelska

Silje Figenschou Thoresens installationer återfinns i flera av biennalens utställningsplatser, hängande från väggar, stående på golv och inkilade i byggnadernas sprickor. Genom insamling, sammansättning och placering struktureras materialen i Figenschou Thoresens skulpturala verk helt baserat på platsen och kontextens existerande förutsättningar. Installationerna är tillfälligt uppbyggda vilket gör det möjligt för de olika delarna att återanvändas på nya sätt i andra sammanhang. I hennes praktik har lärandet en speciell och platsspecifik betydelse. Figenschou Thoresens installationer blir ett sorts arkiv över en kunskapsproduktion som omprövar ett linjärt och traditionellt kunskapssystem.

I sin presentation berättar Silje Figenschou Thoresen om sitt konstnärskap och arbetsmetodik.

16.30-17.00
Inuitiska tatueringstraditioner – forskning och praktik
Maya Sialuk Jacobsen
Presentation, genomförs på engelska

Maya Sialuk Jacobsens interdisciplinära forskning rör sig mellan antropologi, arkeologi och etnologi. Sialuk Jacobsen är involverad i experimentell arkeologi kring för-elektriska tatueringsverktyg. Metoder och hantverk i form av praktiskt tatueringsutövande utgör ytterligare ett lager i hennes forskning. I ursprungsbefolkningars kunskapssystem, som Inuitiska myter och sätt att förhålla sig till och betrakta världen, inkluderas svaren till vem, varför, var och hur Inuiter traditionellt utövat tatuering.

I sin presentation skildrar Maya Sialuk Jacobsen hur hon, som del av ett kulturellt sammanhang och utbildad tatuerare, i sin forskning utgår från kulturell förankring och språk.

17.00-17.15
Tack!
Onkar Kular and Christina Zetterlund

Observera att café och utställningen stänger kl. 17:00.