Konstnärliga röster

från Norrbotten

En Dag på Havremagasinet med CuratorLAB

11 februari, kl 15-19

Härmed bjuder vi in till en eftermiddag med konstnärliga aktiviteter på Havremagasinet. Programmet är curaterat av CuratorLAB* deltagarna Silvia Colombo, Foteini Salvaridi och Karin Erixon.

Från en textilworkshop via ett ljudevent, avsultat med en kollektiv middag – gratis, och öppen för alla!  [workshop och middag mot anmälan]

*CuratorLab är en ettårig internationell curatorsutbildning för professionella som arrangeras av Konstfack University of Arts, Crafts and Design i Stockholm. CuratorLABs programdirektör: Joanna Warsza | Gästlärare: Maria Lind | Assistent curator: Anastasia Shestak

PROGRAM

Kl 15.00 – 16.00
Hemtrådar – Tradition och modernitet genom Norrbottens textila mönster
Ett samtal mellan Ida Isak Westerberg, konstnär, och Silvia Colombo, curator

Vi kommer att utforska de ikoniska textilmönstren från Norrbotten med fokus på återkommande motiv, som Lovvikavantar, till exempel. Genom att hålla fokus på förhållandet mellan det privata och det offentliga som ett textilmönster innebär—dess koppling till hem och dess användning, och delning i det offentliga rummet— kommer den happerning att guida allmänheten genom begreppet av “territoriell igenkännbarhet” som är inbäddat i dessa vävda trådar. Det försöker att visa hur en plats geografi (och Norrbotten i detta fall) kan ses och om tolkas genom linjer, färger, fibrer och bilder istället för kartor.

Samtalet kommer att följas av en workshop ledd av textilkonstnären Ida Isak Westerberg, som tillsammans med deltagarna, kommer att skapa skapa mönster, inspirerade av deras individuella och visuella begrepp av ’hem’.

Information
20 minuters presentation följt av 40 minuters workshop
Språk. Engelska
Max 15 deltagare, boka din plats genom att kontakta silvia.colombo@norrbotten.se

Kl 16.00 – 17.00
365 dagar, 6 timmar & 9 minuter i Norrbotten
Live med Mats Wikström i dialog med Foteini Savaridi

Mats Wikström (f. 1954 i Stockholm) är en konstnär och musiker baserad i Träskbrännan skog utanför Råneå. Tillsammans med curator Foteini Salvaridi återbesöker han sitt videoverk ”Jag är en konstnär i Norrbotten” (2009) och andra ljudarbeten för att avslöja ytterligare aspekter av att leva och arbeta som konstnär i norra Sverige.

Konstnären kommer att göra ett omlopp runt solen och framföra sånger om mänskliga upplevelser och vardagslivet i Norrbotten kopplat till årstidsförändringar, väder och regionens ekologi. Uppträdandet kommer att dubbas med fältinspelningar, ljudarkiv och skapa en mosaik av ljudlandskapets minnen från olika platser. I form av en konsert kommer denna ljudauto-etnografi slutligen att överbrygga dipoler av centrum och periferi, natur och civilisation, person och samhälle, melankoli och humor, plåga och hopp, yrke och hobby, konst och liv. Händelsen kommer att äga rum under finissagen av hans duo-utställning ”KORSFÄST PÅ KUDDE” med Rebecka Bebben Andersson.

Information
Språk: Svenska och Engelska
Varighet: ca 30-40 min

Kl 17.00 – 19.00
Lokala perspektiv

För att avsluta både utställningen ”Korsfäst på en Kudde” och Curator Labs program på Havremagasinet denna söndagen, bjuder Karin Erixon tillsammans med Hej Främling in till en gemensam middag. Under kvällen kommer vi att prova mat lagat av lokala matentusiaster.

Communal table som begrepp och fysiskt utrymme syftar till att involvera en bredare samhörighet mellan personer från olika fält, verksamma i Luleå /Boden. Att samlas runt en middag, som ett socialt verktyg, kan vara ett svar på den polariserade samhällsutvecklingen vi står i, vår tids akuta tillstånd. Kvällens fråga är; Vad blir konsten och kulturens roll i de nya stora industriella satsningarna i Norrbotten? Middagen kommer att samla människor med olika perspektiv, kulturer, ideologier, socioekonomiska, politiska bakgrunder och identiteter. Genom att äta och socialisera runt en middag kan ett frö bli sått som en start av en dialog också för framtiden.

Information
Middagen är gratis och öppen för alla, anmälan via denna länk
OSA för evenemang – Google Formulär

BIO

Karin Erixon (f. 1985 Luleå), konstnär och curator med MA i visuell konst från Kunstakademiet i Oslo, Khio. Genom åren har hon drivit flera självständiga workshops och läsgrupper, som tagit sig an frågor knutet till identitet och jämställdhet. På universitetet i Oslo har hon bland annat läst genusteori, och är speciellt intresserad av sociopolitiska frågor. Genom åren har Erixon på olika sätt organiserat utställningar, mötesplatser och sociala. Erixon initierat sitt första galleri i Oslo 2010 tillsammans med konstnärerna Marie Robb och Siri Leira, åren efter har hon etablerat flera ateljé-kollektiv, arrangerat läsecirklar, middagar, workshops och utställningar. I 2016, tillsammans med Cassius Fadlabi. grundade Erixon Khartoum Contemporary Art Center, ett konstnärsdrivet kulturcentrum i Oslo med ett tydligt interdisciplinärt program fokuserat på samtidskonst i relation till Afrika och Mellanöstern (år 2016-2022). Erixon har varit verksam i Oslo sedan 2008, och flyttade tillbaka till sin hemstad Luleå 2022. I Norrbotten har hon arbetat med kulturpedagogiska projekt för barn och unga som verksamhetsledare i föreningen KUBN, samt varit projektledare i forskningsprojektet KuR som arbetar med att implementera Kultur i hälso-och sjukvården. Från 2024 är Karin Erixon konstnärlig ledare på Luleå Konsthall.

Silvia Colombo (f. 1981, Legnano, Italien) är konsthistoriker och museiexpert med en masterexamen (2006) och en specialiseringsskola (2009) inom samtidskonst. Hon har en doktorsexamen i Bevarande av arkitektoniskt kulturarv från Politecnico di Milano (2014), där hon även har arbetat som gästlektor. Hennes forskningsintressen omfattar tvärvetenskapliga projekt inom konst, musei- och minnesstudier med en historisk-politisk inriktning. Sedan 2017 är hon baserad i norra Sverige och arbetar för närvarande på Region Norrbotten. I rollen som konstutvecklare ansvarar hon för den regionala konstsamlingens förvaring, förvaltning och utplacering inom vårdmiljöer. Som frilansande författare och redaktör bidrar hon till olika konsttidskrifter, webbplatser och konstkataloger, både online och i tryck. Hon är medlem i ICOM Sweden och AICA.

Foteini Salvaridi (f. 1996 i Agios Nikolaos, Kreta) är en kulturarbetare baserad i Aten, Grekland. Hon har en kandidatexamen i konstteori och konsthistoria från Athens School of Fine Arts och håller snart på att avsluta en masterexamen i kulturadministration från Panteion University of Social and Political Sciences. Under tre år arbetade hon som projektledare och biträdande curator för TAVROS, en konstorganisation som producerar projekt som främjar samarbete mellan olika regioner och samlar olika mikrosamhällen med fokus på viktiga sociala och politiska frågor. Hon var även biträdande curator för ”Being as Communion,” den centrala utställningen på den åttonde Thessaloniki Biennale of Contemporary Art, som utforskade olika former av samexistens. Hon har även arbetat som projektledare för verksamhetsdrift på kulturorganisationen ATOPOS CVC, med inriktning på projekt kring genusfrågor. Foteini har initierat och samkuraterat programmet ”Revolution is not a one time event,” en tre månaders program som hedrar pågående revolutioner inom intergenerationella feministiska praktiker i Grekland och bortom. Programmet tilldelades ett Impact Grant av Outset Partners år 2023. Hon har även samarbetat med olika oberoende konstnärsorganisationer som Archipelago Network, kyklada.press, Athens Zine Bibliotheque och andra.
För perioden 2023-2024 har hon blivit utvald att delta i CuratorLab vid Konstfack University of Arts, Crafts and Design i Sverige samt i Care Ecologies Art Research and Residency Program vid G&A Mamidakis Foundation på Kreta.

Ida Isak Westerberg (f. 1986) is an artist and educator who explores different spaces, focusing on belonging in general and on the bog in particular, using weaving and other textile techniques. During 2022, Westerberg did, among other things, set design for Dansinitiativet’s performance Väven and participated in the Luleå Biennale with works as well as with a digital weaving circle. In 2023, they exhibited in Östersund, Luleå, Granö, Falun and Stockholm and participated in various projects and seminars in Rovaniemi, Tromsö and Oslo. Westerberg is educated at Handarbetets Vänner in hand weaving and embroidery and is also a teacher in aesthetic learning processes.
Ida Isak

Mats Wikström (f. 1954, Stockholm) bor utanför Råneå där han sedan sex år också i huvudsak är verksam. Wikström arbetar med performance, måleri i skilda tekniker och skulptur i stor utsträckning med trä. Sälg, al, gran och tall är vanliga träslag i hans objekt som kan bestå av alltifrån små sniderier till mer monumentala verk som exempelvis ”Växandets vånda” som inköptes av Moderna museet 2021. Han är verksam som organisatör av Råneåbiennalen och Råneå konsthall. Musiken är också en del av Wikströms förehavanden, dels med bandet Eterkropp, dels sedan i våras med musik i hans eget namn.
Mats Wikström