kortfilmsdagen

21 december 2022

 

Vad gör en på årets kortaste dag? Tittar på film på Havremagasinet förstås!

Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm av alla tänkbara sorter. Filmerna riktar sig främst till barn, ungdomar och unga vuxna, men alla är givetvis välkomna.

Ta en paus i julstressen och kom till Café Pampas för popcorn, något gott att dricka och inte minst ett fantastiskt urval av kortfilmer. Kortfilmsdagen arrangeras av Folkets Bio med stöd från Svenska Filminstitutet.

Vi börjar dagen med mingel och musik, tittar på Jazzoo – Festen. En film av Adam Marko Nord som visar vad alla världens djur gör i en skogsglänta när de samlas för en sångfest. Allt till tonerna av Oddjobs svängiga jazz.

Sen visar vi Sällskapet: Intervjuer från alltings mittpunkt – Åtta vita män möts vid lägerelden, i baren och på badhuset. En animerad satir baserad på intervjuer med personer ur normens och privilegiernas epicentrum. Vilka är de? Vad vill de? Och finns det fler känslor än hungrig, arg, trött och kåt…? Naket resonerar Sällskapet sig fram till sin egen position i samhället. Mark Levengood lånar ut sin röst till intervjuaren när dokumentärt ljudmaterial möter fiktiva karaktärer. En fiktiv dokumentärserie av Malin Erixon.

Dagen avslutas med filmpaketet Röst, en dokumentär serie bestående av åtta korta filmer som skildrar Sverige. Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, inspirerade initiativet Röst förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet under valåret 2018. Röst genomfördes i samarbete mellan Folkets Bio, SVT och Filminstitutet.

PROGRAM:

13.30 – 14.00 – Mingel med Knattefilm Jazzoo – Festen.
14.00 – 14.15 – Vi hälsar er välkomna och presenterar dagens program.
14.15 – 15.17 – Filmpaket Sällskapet: Intervjuer från alltings mittpunkt.
15.17 – 15.30 – Paus
15.30 – 16.10 – Filmpaket Röst
16.10 – Kortfilmsdagen avslutas.