Konsert med MAPOU Haitian drums & Northern wind

29 oktober 2022

kl. 14.00

Unikt musikmöte mellan tre av Haitis mest framstående sjungande slagverkare och fyra etablerade svenska folkmusiker. 2020 släpptes albumet MAPOU som är en konstnärlig manifestation av haitiska vodourytmer i samspel med nordisk folkmusik på blås. MAPOU-turnén är liveversionen av detta verk. Konserten innehåller också haitisk och nordisk sång. Denna live-akt bjuder på allt från intensiv slagverksmusik från Haiti toppad med spelmansmelodier och sång på haitisk kreol och svenska till vacker och poetisk nordisk klang.

Sten Källman, saxofonist och sångare i Göteborg, har sedan 50 år drivits av sitt stora intresse och fascination för den rituella trummusiken och sången i Haiti liksom den nordiska folkmusiken.  

Sten började sin Haitiresa redan 1970 genom ett års vistelse bland bönder på landsbygden. Sedan har ett stort antal studieresor och turnéer i Haiti följt. 

Senast 2019 till jazzfestivalen i Port-au-Prince med bandet Simbi.  

För tio år sedan inleddes ett intensivt samarbete med Sanba Zao, en legend och pionjär på den haitiska rootsmusikscenen. Dessa två unika musiktraditioner har Sten i alla år har arbetat med att sammanlänka vilket har kommit till  uttryck grupperna i Simbi, Sångensemblen Amanda, Den Fule, Bäsk m fl. 

Ett resultat är också ett stort antal körarrangemang av haitisk musik som sjungs över hela världen. Under flera decennier har Sten bjudit in många framstående haitiska artister att turnera i Sverige tillsammans med bandet Simbi. 

MAPOU, som är heligt vodouträd i Haiti, fick ge namn åt en musik som inte gjorts tidigare. Idén är Sten Källmans som vet att nordiska spelmansmelodier kan trivas med vodouns rituella trumrytmer. För att göra detta möjligt live bjöd Sten in Sanba Zaos musicerande barn, Adjamile och Woulele liksom gitarristen-fiolmusikern Henrik Cederblom, saxofonisten Robin Johansson och sångerskan Sofia Källman.