15 feb. - 11 maj
Med öppna ögon
En utställning om krig, familjeband och frågor om skuld
Framtiden är det som ännu inte har hänt, ett kommande men ännu obekant och osäkert faktum. Därför är framtiden också något vi förutser, förutsäger, spekulerar i, teoretiserar, till och med söker beräkna utifrån existerande data och kunskap.
Men framtiden är inte heller helt förutbestämd. Olika framtider kan bli verklighet beroende på en mängd olika faktorer. Att bejaka denna osäkerhet, mängden möjliga framtider, gör oss mer benägna att ta till oss olika perspektiv, föreställningar och utsikter. Och att se hur våra beslut och handlingar idag påverkar och möjliggör olika framtider.
Vilka förändringar behövs för att åstadkomma en god och hållbar framtid? När vi talar om framtider försöker vi förstå vad som är sannolika framtidsscenarier, vad som kommer att bestå, vad som kommer att förändras och hur. I den processen är det angeläget att både skärskåda nuet och se på det förflutna, att värdera hur aktuella och tidigare erfarenheter och händelser pekar mot olika möjligheter och potentiella framtider. Konsten besitter just denna ovärderliga förmåga att både gestalta avgörande erfarenheter och att föreställa sig alternativ och nya möjliga världar.
Olika framtider är i våra händer, de är möjligheter, men möjligheter till vad? Och till vem? Vilka är de potentiella framtida effekterna av de beslut som fattas av individer, organisationer och regeringar idag?
Om krisen eller kriget kommer heter den lilla broschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vi alla fått med ”viktig information till Sveriges invånare” om hur vi kan förbereda oss och vad ska vi göra om krisen eller kriget kommer. Men hur förbereder vi oss för det ännu okända? Eller hur hanterar vi de kriser och förändringar som redan är ett faktum? Och hur får vi syn på – och möjliggör – ett samhälle – demokratiskt, hållbart, jämlikt – och en framtid bortom kriser och krig? Framtiden är denna gränsöverskridande fråga som förbinder oss med kommande generationer, där vi visar vår omsorg om morgondagen och om allt och alla som kommer efter oss.
2025 fyller Havremagasinet Länskonsthall Boden 15 år. Femton år utgör hela vår historia. Samtidigt påminner oss detta jubileum att vi endast är en liten del av en större historia i rörelse i en komplex, mångkulturell och rik region, i sin tur del också av en än större – planetär geografi och historia. När blickarna nu åter vänds mot norr, inte minst med den så kallade gröna omställningen, vill vi använda oss av begreppet Framtider som tändved för att bjuda er till ännu ett år av utställningar, program, aktiviteter, upplevelser och reflektioner med konsten som hjärtpunkt, vittnesmål och ledsagare i denna geografi i en tid av stor förändring.
– Mariangela Mendez Prencke, konsthallschef och curator
15 feb. - 11 maj
En utställning om krig, familjeband och frågor om skuld
15 feb. - 11 maj
Är det möjligt att vinna ett krig, vem blir en segrare och hur ska denna seger definieras?