Luleåbiennalen 2020

I november öppnar en av Sveriges största konsthändelser: Luleåbiennalen 2020. Årets upplaga har titeln Tiden på jorden och kommer att äga rum i Luleå såväl som Arjeplog, Boden, Korpilombolo och Malmberget. Andra nyheter är ett samarbete med Statens konstråd samt en särskild biennalradio. Tematiskt tar biennalen sikte på realism idag.

  • ­Det finns många skäl att uppmärksamma konstens akuta betydelse i dagsläget. I pandemins efterverkningar ser vi samhället med nya ögon. Här kan konsten vara ett stöd som vägledare i ett drastiskt förändrat landskap, en ny sorts realism, säger Emily Fahlén och Asrin Haidari, konstnärliga ledare sedan 2018.

Vad skulle realism kunna betyda idag? Vad innebär det att försöka ställa sig vid sidan om verkligheten och berätta om den? Till biennalen bjuds såväl konstnärer, författare, teoretiker som dramatiker in för att tillsammans med curatorsteamet fundera ut möjliga vägar.

Luleåbiennalen tar plats på flera olika orter i Norrbotten. Bland de nya platserna kan man nämna Silvermuseet i Arjeplog, den mäktiga Storforsens naturreservat och en evakuerad gymnasieskola i gruvorten Malmberget. Utöver dessa och huvudplatsen Luleå kommer biennalen också äga rum i Boden och Korpilombolo. Under tre månader kommer besökarna kunna ta del av utställningar, ett turnerande litteraturprogram, dramatik, performance, ett nytt samarbete med Statens konstråd, biennalradio och en egenproducerad journal.

  • Den konsttörstande allmänheten kan se fram emot en fullspäckad biennal som tänjer på gränserna geografiskt, konstnärligt och historiskt. Med förtroendet att leda biennalen vidare i nästa steg har vi möjlighet att fördjupa vårt arbete i Norrbotten och fortsätta tänka på hur vi kan låta konsten uppträda i spännande miljöer. Vi ansluter till den stora kunskapen som finns på plats och utlovar en konsthändelse att minnas, säger curatorsteamet.

 


Team:

Emily Fahlén och Asrin Haidari, konstnärliga ledare och curatorer sedan 2018
Karin Bähler Lavér, medcurator som annars jobbar på Marabouparken konsthall och som innan dess arbetat på konstscenen i London
Edi Muka, medcurator från Statens konstråd som inom ramen för biennalen utvecklar programlinjen Woven Songs.
Olle Arbman, producent från Östersund med bakgrund som möbelsnickare och formgivare
Malin Hüber, producent uppvuxen i Luleå och med en internationell erfarenhet av film- och konstproduktioner.
Maria Ragnestam, verksamhetsutvecklare för Konstfrämjandet Norrbotten – Luleåbiennalens huvudman – baserad i Kiruna med en curatorisk praktik fokuserad på Sápmi.

Medverkande konstnärer aviseras i september 2020.


 

Utställningsperiod för Luleåbiennalen 2020: 21 november 2020–14 februari 2021.