Sommarens utställning på Havremagasinet i Boden visar rysk protestkonst som spänner från 70-talets “Sots Art” som uppstod under Sovjetunionens förtryck till dagens Pussy Riot.

Totalt visas ett 40-tal ryska konstnärer från fem decennier i utställningen. Kurator är en av Rysslands främsta konstvetare och kuratorer, Andrei Erofeev.

Namnet på utställningen är inspirerat från den händelse under Vinter-OS i Sotji då medlemmar ur Pussy Riot blev piskade av kosacker inför en performance. Genom att använda sig av Pussy Riots metoder blir omgivningen och makten omedvetet medförfattare till verket. I detta verk blev det extra symboliskt då kosackerna representerar de konservativa krafterna i landet och är kända för att attackera konstutställningar med de styrandes goda minne. Ryska konstnärer har en lång tradition av konstaktivism som i dagens Ryssland inte är helt ofarlig att ägna sig åt. Med tanke på det som utspelar sig just nu på Krimhalvön och debatten om mänskliga rättigheter i Ryssland är denna utställning än mer aktuell.

Den ryska protestkonsten har ofta inslag av humor och konfrontationerna med makten kan ta sig burleska former. 1974 var första gången den typen av konstaktion ägde rum under det som kom att kallas Bulldozer-utställningen. En grupp konstnärer visade sina verk på en öppen plats i Moskvas utkanter då KGB-agenter och hundratals poliser ingrep och krossade konsten med sina bulldozers. Konstnärer och journalister blev misshandlade och arresterade vilket gav stort eko i den internationella pressen. Ganska snart kom man att inse att det egentliga konstverket uppstod i denna krock med makten, det handlade inte om de faktiska tavlor som förstördes. Under de 40 år som gått sedan dess har ryska konstnärer fört denna Davids kamp mot Goliat genom sin ständiga kamp att konfrontera och genera makten. Allt detta ligger till bakgrund för Pussy Riots berömda Punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva och vad som utspelat sig efter det.

Andrei Erofeev blev känd för den stora massan då han greps för utställningen ”Förbjuden konst” som han kurerade våren 2007 på Sacharovcentret. I en mycket uppmärksammad politisk rättegång dömdes Jerofeev och Sacharovcentrets chef Jurij Samodurov för att ha ”kränkt ortodoxt troendes religiösa känslor”. Idag arbetar Erofeev som frilansande curator och konstvetare i städer som Barcelona, Milano och Prag. Hans gedigna bakgrund och status i konstvärlden gör sommarens utställning i Boden till en stor händelse för hela konstsverige.

Utställningen ger besökaren en samlad bild över rysk protestkonst under fem decennier. 1970- och 80-talet representeras av konstnärer som; Vitaly Komar och Alexander Melamid, Vicheslav Sisoev , Dmitry Prigov, Boris Orlov, Alexander Kosolapov och Leonid Sokov. 1990-talet representeras av Oleg Kulik, Anatoly Osmolovsky och Alexander Brener. 2000-talet representeras av Blue Noses och PG groups, såväl som Dmitry Bulnigin, Sergey Shekhovtsov , Vladislav Mamishev-Monroe, Semyon Faibisovich och en av Rysslands mest kända fotografer Igor Mukhin. 2010-talet representeras av Pussy Riot, Voina och Tsvetophory Groups,  Alexey Iorsh, Victoria Lomasko, Artem Loskutov och Vlad Chizhenkov.