Ragnar Hansson. Kvinna vid fönster.

8 Bodenfotografer

6 juni – 20 oktober 2013

 

En del av bilderna i denna utställning finns bevarade tack vare Bodens kommuns bildarkiv. Idén att inrätta ett bild- och filmarkiv kom i en motion 1963 av Bertil Strandberg. Stadsfullmäktige klubbade så småningom beslutet och arkivet inrättades 1966. På stadsbiblioteket kom de bilder som redan fanns till en början att förvaras, i pärmar. Det första stora inköpet—ca 100 000 foton—var Harnesks gamla bilder som Bert Persson sålde till kommunen i början av 70-talet.

Dessförinnan hade man köpt Carl Rudolf Frigghes samling. Gamla negativ och annat förpassades till källaren i stadshuset. Först i början av 1980-talet sorterades Harnesks bilder. Arkivet växer allt eftersom. Donationer från 2000-talet är exempelvis den från Elsie Wikström—med Vendla Hvitmans foton—samt Agnes Betzens samling—med foton av Walfrid Bernhard Ahnkvist och Ragnar Hansson. För tio år sedan påbörjades även en digitalisering av arkivet. Än så länge är ungefär en tredjedel av äldre papperskopior, negativ, diabilder och glasplåtar inscannade, drygt 31000 bilder.

Mer information om utställningen finns i Folder.


Medverkande konstnärer

Jakob Elof Harnesk föddes 1871 i Norsjö, Västerbotten. Hans far och namne startade och drev fotofirma på hemorten på 1870-talet, inspirerad av en smålänning som försökt etablera sig i Norrland men misslyckats. 

Ellen Dorotea Ask föddes i Bjurträsk, Norsjö församling 1886. Familjen Ask köpte ett hus som enligt dagens adressystem låg på Drottninggatan 25 i Boden. Från 1913 finns en uppgift från byggnadsnämndens arkiv att Ellen Ask ansöker om att få uppföra fotografiateljéer med uthus. Där drev hon, tillsammans med två syskon, en fotofirma. 

Vendla Hvitman föddes 1886 i Heden, utanför Boden, där hon också kom att bo större delen av sitt liv. I 20-årsåldern gifte hon sig med Signar Hvitman som var målare. Paret hade en fosterdotter.

Carl Rudolf Frigghe föddes 1893 i Fors församling, Södermanland. 1919 flyttade han till Boden och två år senare gifte han sig med Nanna Matilda Kemi från Haparanda.

Ragnar Hansson föddes 1903 i Nedre Svartlå. Han var en självlärd fotograf och anlitades flitigt ute i byarna. Han var aktiv som fotograf främst under 1920- och 30-talet.

Nils Oskar Fahlgren föddes 1905 i Boden. Han arbetade mestadels med att fotografera på skolor.

Bert Persson föddes 1928 i Skellefteå. När han var 20 år började han etablera sig som frilansfotograf. I början av 1950-talet tog han över Harnesks fotoateljé i Boden. Drygt tio år senare sålde han den stora negativsamlingen som Harnesk efterlämnat till Bodens kommun.

Rolf Ericson föddes 1929 i Luleå. Han var konst- och musikintresserad som barn. Som ung gick han ett år på Isaac Grünewalds konstskola i Stockholm. Efter det studerade han konst för André Lothe i Paris och därefter en fotoutbildning i Saarbrück, Tyskland.

 

Jakob Elof Harnesk. Fotografi.