BErGSPRÅK
AMANDA PiñA & TIMUR SI-QIN
30 APRIL – 15 MAJ 2022
Bergspråk är en dans/utställning curaterad av DACE – Dans Konst Kritisk Ekologi, Rebecca Chentinell och Rickard Borgström, som sammanflätar utställningar, föreställningar, symposium och eko-somatisk communitydans, och öppnar upp för olika sinnliga sätt att närma sig dagens ekologiska kris – för de inbjudna konstnärerna som för publiken.
I Bergspråk förs dansföreställning och utställning med koreografen Amanda Piña samman med en interaktiv utställning med konstnären Timur Si-Qin. Dans/utställningen undersöker ett utvidgat naturbegrepp där den mänskliga kroppen används som gränssnitt och verktyg i sökandet efter en ekologi, bestående av många kroppar, som präglas av ömsesidigt beroende och förtroende.
Symposiet Dances and Songs of Earth äger rum 6–9 maj och samlar dansare, koreografer, konstnärer, forskare och tänkare från Norden och Sápmi för att genom dans, jojk, berättande, vävning, meditation, smakvandring, matlagning och andra somatiska praktiker skapa gemensamma kollektiva erfarenheter i relation till plats och kritisk ekologi.
Medverkande konstnärer
Amanda Piña är en chilensk-mexikansk-österrikisk konstnär som bor i Wien och Mexico City. Hon studerade måleri innan hon började med scenkonst, teater i Santiago de Chile, teater antropologi i Barcelona och samtida dans och koreografi i Mexiko, Barcelona, Salzburg (SEAD) och Montpellier (Ex.e.r.ce Choreographic Centre Montpellier). Hennes konstnärliga arbete handlar om konstens dekolonisering och fokuserar på rörelsens politiska och sociala kraft, vilket tillfälligt avvecklar de ideologiska separeringarna mellan samtida och traditionella, människa och djur, natur och kultur.
Timur Si-Qin är en New York-född konstnär av tyskt och mongoliskt-kinesiskt ursprung som växte upp i Berlin, Peking och i ett ursprungligt community i sydvästra USA. Hans arbete utvecklas i konceptuella cykler som tjänar som ram för hans skulpturala miljöer, skulpturer, CGI-videor och andra medier. Si-Qins arbete handlar främst om den visuella kulturens morfogenes och betonar ofta den gemensamma materialiteten hos mänsklig och icke-mänsklig materia.
Bergspråk samproduceras av Havremagasinet Länskonsthall Boden och Dansinitiativet i Luleå, med stöd av Kulturrådet, Nordisk Kulturkontakt, Riksteatern- Dans, Konstnärsnämnden, TAIKE – Centret för konstfrämjande, Frame Contemporary Art Finland, Suomen Kulttuurirahasto, Future Games/Changemaker Educations och Jokkmokk i Rörelse.