Bert Persson. Bodenmodeller. Fotografi.

Bodenmodeller

7 november 2015 – 3 januari 2016

 

I utställningen Bodenmodeller visar Bert Persson bilder från början av 60-talet som är tagna i sin ateljé under en 3-års period. Idén var att använda kändisar, men det kom inte så många till Boden, så fick fotografer använda lokala tjejer. De flesta gick fortfarande på gymnasiet, men en del träffade Persson på Folkets Park eller ute på stan.

Bert Persson var den enda fotografen under den här tiden i Norrbotten, och en av få i Sverige, som hade förstått att det var mer spännande att titta på en båtmotor om det också var en person med på bilden. Uppdragsgivarna var lokala handlare och tidningar som NSD och Kuriren. Bert Persson åkte även runt till andra ställen i Norrbotten som Jokkmokk och Gällivare och gjorde liknande uppdrag.

Mer information om utställningen finns i Folder.

Om konstnärer

Bert Persson föddes 1928 i Skellefteå. När han var 20 år började han etablera sig som frilansfotograf, efter att ha gjort värnplikten som fotograf i Boden. I början av 1950-talet tog han över Harnesks fotoateljé i Boden. Drygt tio år senare sålde han den stora negativsamlingen som Harnesk efterlämnat till Bodens kommun.

Utställningsvy.