Leah Gordon. Karnaval. Fotografi.

Chita Tann

11 februari – 23 april 2017

 

Utställning Chita Tann är ett samarbete mellan den haitiske konstnären André Eugène och den brittiska fotografen Leah Gordon.

André Eugène ror också i djupet av våra själar med sina skulpturer som ofta tar utgångspunkt i religionen vodou och det faktum att han arbetar i en del av världen där de ekonomiska resurserna är små och där befolkningen får kämpa för sin dagliga överlevnad. En värld och en kreativ plats där konstnärer ofta och enligt traditionen förvandlar övergivna föremål till konst. Den här gången är det André Eugène som tagit plats på Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå för att skapa några av sina verk till denna utställning.

I utställningen Chita Tann visar han sina skulpturer i nära dialog med sin partner, den internationellt välkända konstnären och fotografen Leah Gordon från Storbritannien. Hennes fotografier, filmer och installationer handlar även de om Haiti och är många gånger direkt länkade till André Eugènes verk. Leah Gordon gör också kopplingen mellan Europa och Haiti genom att arbeta med frågor runt kolonisationen, något som har direkta beröringspunkter med hennes egen historia, uppväxt som hon är i trakterna kring Manchester i England.

Deras verk bör vi, precis som titeln anger, närma oss med vördnad och med det lugn som ett verkligt möte kräver.

Mer information om utställningen finns i Folder.

Medverkande konstnärer

Leah Gordon, bosatt i London, är en multimediakonstnär som samlar, curerar utställningar, forskar, skriver, regisserar och uttrycker sig genom fotografi, film och installationer. Hennes arbeten utgår ofta från kolonialismens uttryck och verkningar, folkhistoria, klass och religion. Leah Gordon var curator för Haitis paviljong under Vendigbiennalen 2011 och har också tillsammans André Eugène ansvarat för Ghettobiennalen i Port-au-Prince, Haiti. På Havremagasinet visar hon fotografier från sina utställningsprojekt Caste, Kanaval och The Tailors of Port-au-Prince.

Skulptören André Eugène kommer från Haiti där han är en av förgrundsfigurerna för konstnärskollektivet Atis Rezistans och en bredare rörelse som går under namnet the Sculptors of Grand Rue. Hans verk har bland annat visats på Etnografiska museet i Geneve, på Parc de la Villette och Grand Palais, Paris, Fowler Museum i Los Angeles och Venedigbiennalen. Sedan 2006 kan man också se hans permanenta skulpturer på Museum of Slavery i Liverpool.

 

Utställningsvy