Yaşam Şaşmazer. Sciamchia (Shamanism), 2013. Skulptur.

Metanoia

11 februari – 23 april 2017

I juni 2007 anlände en drygt två meter hög och nästan lika tjock ekstock till Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. Stocken, som skickats från parkförvaltningen i Stockholm, vägde närmare ett ton och var hård som sten. Stocken blev utgångspunkten för den turkiska konstnären Yaşam Şaşmazers arbete inför Luleå konstbiennal samma sommar.

Ur detta kompakta trästycke formade hon med hjälp av motorsåg och diverse verktyg under ett par veckor en skulptur föreställande en tjurig flicka som med ilsken och lite elak min höll en korg leksaker hårt i sin famn. Titeln löd All Mine (Allt är mitt) och skulpturen kunde ses utanför Norrbottens museum hela den sommaren. Jag tyckte mycket om den och ända sedan dess har jag följt Yaşam Şaşmazers karriär, besökt det galleri hon tillhör i Berlin och ständigt blivit lika berörd. Det är som om hennes verk, utförda med stor teknisk skicklighet, alltid lyckas hitta djupet i mig som människa.

I serien Metanoia, som hon nu visar här på Havremagasinet, synliggör hon känslor vi alla på ett eller annat sätt brottas med i oss själva. I sina träskulpturer förmedlar hon detta innersta som vi inte alltid finner ord för eller kan formulera, varken för oss själva eller för någon närstående. Det är konst som får oss att bearbeta våra egna demoner, kval och rädslor. Konst som skakar om, som kanske får oss att växa. Konst när den är som bäst.

Mer information om utställningen finns i Folder.

Om konstnären

Yaşam Şaşmazers (f.1980) i Istanbul där hon studerade konst och skulptur, numera bosatt i Istanbul och Berlin. Hon anses av många som en av de mest lovande turkiska konstnärerna i sin generation.  Hon inledde sin karriär med att skapa uttrycksfulla figurer som liknade barn, figurer fångade i en rörelse, en gest, känsligt uthuggna och mejslade i trä. Redan från början hämtade Yaşam Şaşmazer inspiration i psykologin, något hon fortsatt med i sina figurer som numer liknar vuxna. Havremagasinet ställer ut Metanoia, som är titeln på Yaşam Şaşmazers tredje stora projekt.
Yaşam Şaşmazers verk har bland annat visats i Berlin, London, New York, Istanbul och Dubai. Sommaren 2007 medverkade hon i Luleå Art Biennal

Yaşam Şaşmazer. Fear of Reason (Rädsla för förnuft), 2013. Skulptur.

Konstnärssamtal: