Ann-Sofi Sidén. Mitt Land, 2009. Videoinstallation.

Reoriented

30 juni – 30 september 2012

 

Boden, den tidigare stängda militärstaden som nu satsar på turism och som tar emot flyktingar från oroshärdar runt om i världen, är som en komprimerad bild av den globalisering som sker internationellt.

Namnet på den stora internationella utställningen, Reoriented, med verk av konstnärer från Norden och Mellanöstern, bär på fler än en betydelse. Dels syftar det på den omorientering Boden genomgår just nu: när det lokala är en spegling av det globala skiftet. Dels anknyter namnet också till de stora förändringar som sker i Mellanöstern, med dess omvälvande, ofta tumultartade skeenden.

Utställningen är en naturlig fortsättning på 2010 års utställning Ryssen kommer! där konstverk från Ryssland och Norden visade verk som handlar om gränser, krig och rädsla. Ryssland var tidigare fienden i öst som Boden skulle försvara Sverige mot, men nu utbildar Boden istället soldater som mer aktivt tar del av konflikter utomlands. Och då företrädesvis i länder i just Mellanöstern. Här sker ännu en omorientering: försvarslinjen mot Ryssland flyttas nu i stället långt söderut.

More information can be found in the Folder (available only in Swedish).

 

Medverkande konstnärer

Adel Abidin. Född 1973 i Bagdad, Irak men bor och verkar sedan 2001 i Helsingfors i Finland. Han arbetar främst med videoverk, installationer och fotografi och i sina arbeten undersöker han komplexa förhållanden mellan kultur, politik och identitet.

Bouchra Khalili. Den marockanska konstnären Bouchra Khalili föddes 1975 i Casablanca och växte upp i Paris och Casablanca. Nu bor och verkar hon i Paris. Hon arbetar med videoverk, installationer i mixed media och olika former av tryck.

Diana Al-Hadid. Konstnären Diana Al-Hadid är född i Aleppo i Syrien. Nu bor och verkar hon i New York. När hon var fem år emigrerade hennes familj och hon till USA. Hon har bott i båda världarna och under större delen av sitt liv har hon försökt förena de två kulturerna.

Kjersti G Andvig. Född 1976, växte upp i norra Norge och delar nu sin tid mellan Oslo och Berlin. Ofta arbetar hon under längre perioder med sina konstprojekt som berör flera lager av tillvaron; från det personliga till det generella.

Laleh Khorramian. Bor och verkar i New York men hon föddes i Teheran år 1974.
Sina arbeten i mer traditionella tekniker som collage, monotypi (en tryckteknik som resulterar i ett unikt tryck) och teckning kombinerar hon med animeringar och digitial media.

Marya Kazoun är en kanadensisk-libanesisk konstnär född i Beirut 1976. Detta var tider av krig, och när Kazoun var åtta år gammal flydde familjen från kriget till Schweiz och några år senare flyttade de till Montreal. Nu bor och arbetar hon i New York och Venedig.

Ann-Sofi Sidén. En av Sveriges mest etablerade samtidskonstnärer, är född 1962 och bor och verkar i Stockholm. Som konstnär började hon med måleri, fortsatte med skulptur för att senare år framför allt arbeta med film och videoinstallationer.

Stein Henningsen. Föddes 1962 och han bor i Longyearbyen , i Svalbard i Norge, där han också växte upp. Under tolv år arbetade Henningsen i industrins och handelns värld och sedan som fotograf åt företag och reklambyråer.

Åsa Bergdahl. Född i Boden. När hon var i 20-årsåldern lämnade hon staden för att studera konst i Göteborg, på HDK, Högskolan för Design och Hantverk, men nu inför utställningen Reoriented har hon återvänt och vistas i Boden en längre period.

Abel Abidin. Three Love Songs (tre kärlekssånger), 2012. Videoverk.