Upptaktskväll med fokus på 2024 års tema: Hem

25 januari, kl 18–20

Café Pampas

Vi bjuder alla till en upptaktskväll med fokus på 2024 års tema på Havremagasinet: Hem. Med temat Hem vill vi bidra till en konversation om vad som får människor att känna sig hemma – i sin bostad, i sin stad, på en plats. Kvällen inkluderar en presentation av årets tema och program, ett bildspel och föredrag av Anders Marner om dåtidens Boden och ett samtal med Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, om Bodens framtidsdrömmar. Med detta möte mellan minnen och drömmarna om det nya bjuder vi in dig till dialog!

LIVET. INTE BARA MITT. Presenteras av Anders Marner ger en inblick i 60-och 70-talets ungdomskultur och samhällets förändring från ett överhetsamhälle till ett folkhem. Dessutom kommer han att belysa sin bakgrund i fotografin. Anders Marner är professor i pedagogiskt arbete med inriktning mot bilddidaktik vid Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet. Hans forskning fokuserar på estetiska frågor i skolan och i synnerhet ämnet bild. Anders Marner har deltagit i flera nationella utvärderingar i ämnet. Teoretiska intressen är medieekologi, sociokulturell teori samt semiotik.

Claes Nordmark är kommunalråd i Boden sedan 2018 och är ordförande för Norrbottens Kommuner. Han är ledamot i styrelsen för Hanaholmen, Kulturcentrum för Sverige och Finland. Claes har en magisterexamen i statsvetenskap från Uppsala universitet och har bland annat arbetat som politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet. På sin pappas sida är Claes elfte generationens bodensare och på sin mammas sida har han rötterna i Bromarv, en liten by i Helsingfors skärgård. Oavsett hur mycket Claes har rest och arbetat ute i världen är Boden alltid hans hem.