4 juni

Vernissage

CORONASAMLINGEN – Statens konstråds nyförvärv 2021

For all to see

 

Välkommen till invigning av Havremagasinets sommarutställningar: Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021, curerad av Patrick Amsellem, direktör på Statens konstråd och For all to see, curerad av Maria Ragnestam.  

Båda utställningarna fördjupar vår förståelse av ARBETE (årets tema på Havremagasinet), och arbetets speciella relation till konst, konsthantverk, kreativitet och fri vilja.

Vernissagedagens program börjar i Boden centrum med dans performance City Horses av konstnär Helena Byström och koreograf Anna Källblad. Programmet fortsätter på Havremagasinet med invigningstal, publikt samtal på temat Arbetet med konsten och konsten på arbetet, samt guidade visningar av båda utställningar med närvarande konstnärer och curatorer.

 

 

Program:

11.00 – 12.00 Performance City Horses av Helena Byström och Anna Källblad med start vid tågstationen i Boden som avslutas på Havremagasinets gårdsplan.

12.30 – 13.00

Välkomstord av Mariangela Mendez Prencke, konsthallschef Havremagasinet och Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation som inviger utställningarna Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 och For all to see.

13.00 – 13.10 Patrick Amsellem, direktör Statens konstråd och curator av Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 ger en introduktion till utställningen.

13.20 – 14.30 Maria Ragnestam, curator av utställningen For All to See ger en introduktion och guidad visning tillsammans med närvarande konstnärer.

14.30 – 15.15 Samtal: Arbetet med konsten och konsten på arbetet med Patrick Amsellem, direktör Statens konstråd samt Åsa Bergdahl och Hanna Stahle, konstkonsulter vid Statens konstråd.

15.15 – 17.00 Boksläpp, tillfälle att se utställningarna och möjlighet att prata med curatorer och konstnärer som är på plats.

 

UTSTÄLLNINGAR:

City Horses

Dans/Performance

Som en del av utställningen For All to Se presenteras performancet City Horses. En grupp kvinnliga dansare tar över Boden gator och torg för en dag. De rör sig genom staden som en flock vildhästar i en stadskoreografi. Utgångspunkten för koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byströms arbete City Horses är alla statyerna med kungar och stridskämpar till häst som vi ser överallt. Stoiska. Praktfulla. Tyst stirrandes ut över världen. Men var finns kvinnorna? Här möter dans de offentliga skulpturerna du dagligen går förbi ute i parker och på torg. Det blir en stadskoreografi i ständig rörelse – om makt, existens och kvinnokroppen i det offentliga rummet. En hyllning, och samtidigt ett slags monument, över hästtjejernas styrka och mod, helt i paritet med ryttarna på häststatyerna runt om i Europa.

Dansgaloppen, som startar på Bodens tågstation och avslutas på Havremagasinets gårdsplan, pågår mellan 11.30-12.30. Rutten är totalt ca 6 km och blir markerad med gatupratare.

City Horses visas i samarbete med Konstfrämjandet Norrbotten och med stöd av Kulturrådet.

 

Arbetet med konsten och konsten med arbetet

Samtal under vernissagen med Patrick Amsellem, direktör Statens konstråd samt Åsa Bergdahl och Hanna Stahle, konstkonsulter vid Statens konstråd.

Samtalet lyfter frågor om vad det betyder att varje dag möta konst på sin arbetsplats. Vilken roll spelar konsten på arbetsförmedlingen, för studiemiljön på ett universitet, i låsta rum inom kriminalvården eller som representation av Sverige på en ambassad? Samtalet handlar om hur konsten kan spela en roll i det dagliga livet. Och om hur konstverk i vardagen samspelar och hur de möter blickar, tankar och känslor på så skiftande platser med så olika behov.

I samtalet möter vi några av dem vars arbete är att både köpa in och placera konstverk tillsammans med de som ska leva med konsten, ett arbete som handlar om att utveckla förhållandet mellan verken och de sammanhang där de möter en publik. Ofta görs placeringen av konstverken i form av kollektioner, där flera verk samspelar med varandra och med omgivningen, människorna och rummen för att bilda en större helhet. Arbetet med att välja verk sker i dialog med de som verkar på arbetsplatserna, efter att de själva ansökt om att få konst i sina lokaler.

Samtalet Arbetet med konsten och konsten på arbetet inleder utställningsperioden för Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021.

Coronasamlingen

BOKSLÄPP

Till vernissagedagen 4 juni släpps även en helt ny bok – publikationen om Coronasamlingen (red. Karolina Modig, Livonia Print, 2022) som ges ut av Statens konstråd och distribueras via Eddy Books (eddy.se).

Samtliga 350 konstnärer och de över 500 inköpta verken i Coronasamlingen presenteras i publikationen och 60 av dem lyfts med bild och text för att förmedla en djupare känsla för samlingens helhet. För trots att samlingen inte speglar något statistiskt genomsnitt av den svenska konsten anno 2021, så skär den ändå genom vårt konstliv i många oväntade riktningar och med ett oanat djup.

Boken är skriven på svenska Den är formgiven av den grafiska designduon Ateljé Grotesk med Jennifer Bergkvist & Moa Sundkvist och är rikt illustrerad med många fina färgfotografier av verken. Den omfattar reflekterande texter kring offentliga samlingar i stort, hur de är sammansatta och hur de möter publiken på deras arbetsplatser. Den innehåller intervjuer med konstnärerna samt olika verkstolkningar. Boken knyter även an till de roller och möjligheter som statens konstsamling har.

Skribenter
Förord: Patrick Amsellem, inledning: Anders Olofsson, verksläsningar: Jenny Danielsson, Maryam Fanni, Valerie Kyeyune Backström, Thomas Millroth, Khashayar Naderehvandi, Carolina Söderholm, David Väyrynen, Emma Warg, intervjuer: Jenny Danielsson, Anders Olofsson, Rafaela Stålbalk Klose, Carolina Söderholm, Ida Therén, kortintervjuer: Liza Jernberg, Karolina Modig, arbetsbetraktelser: Åsa Bergdahl, Anne Pira, Birgitta Silfverhielm, essäer: Ulrika Flink, Jeff Werner.

 

De delar av programmet den 4 juni som omfattar samtalet om arbetet med offentliga konstkollektioner och invigningen av utställningen Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 är en del av ett samarbete mellan Havremagasinet och Statens konstråd. Havremagasinet är värd för programmet som helhet och dagen innehåller fler delar som värdinstitutionen står för.

Nyhetsbrev