In time

Victoria andersson

4 juni – 26 september 2021

 

In Time (I tiden), 2021
Broderi, textilkollage, enkanalig videoinstallation med ljud och tygskulpturer

I hennes utställning In Time komponerar Victoria Anderson mot vita och svarta textilbakgrunder, i en serie som reflekterar över tiden och tidens gång. Naturen, som vi förenklat ser på som en outtömlig resurs är en ständig närvaro i hennes verk. Här finns också en hotfullhet som lurar i bakgrunden. En ”varningstejp” i tyg är virad runt en av pelarna och märker ut platsen. Den vittnar om att något otäckt har inträffat. Denna upplevelse förstärks av morsekoden som fyller rummet: SOS SOS SOS… Hjälp! Klockan tickar. Ljudet kommer från videoverket Tiden Lider, en lek med ord – tidens gång och tidens lidande.  I den animerade videon ser vi en klockvisare som färdas över och eliminerar markeringar. Morsekoden, kort-kort-kort lång-lång-lång kort-kort-kort återfinns i pärlmönster broderade på textilerna. En annan återkommande symbol är elden som vårs lågor söker sig i alla riktingar.

I en serie kollage skapade av tyll undersöker Andersson ljusets brytning. Nyanserna fragmenteras i prisman, molnen är genomskinliga, det svarta mot svart i fullmånen, de varma tonerna i solnedgången eller det brandgula skenet från skogen som brinner. Som nattsländan dras vi till flamman, vi är förtrollade och står handfallna inför förstörelsen vi orsakat. SOS, klockan tickar.

I verket Heartwood finner vi trädstocken med årsringar, en annan urtavla med ett långsammare tempo, broderad med svart tråd på svart textil. Trädet verkar blöda eller är det olja som droppar – eller kanske tårar? Ett sörjande vittne till förstörelsen av årskrönikor. Hennes verk ställer djupa existentiella frågor om vår tid.

Mitt i rummet finns två stora broderier som skildrar utplånade skogslandskap. Ett fåtal trädkronor, som topparna av isberg, lämnar skövlingen och plundringen av det underliggande landskapet till fantasin. Skogen brinner och genom Victoria Andersson mödosamma och tidskrävande porträtt har det dokumenterats, precis som årsringarna i träden. Kanske representerar varje stygn en sekund. Dessa stygn verkar säga, precis som den tickande klockan som ropar på hjälp, att tiden är ute.

Mer information om utställningen finns i Folder.

Om konstnären

Victoria Andersson är född i Kiruna men nu verksam i Luleå. Hon har studerat textil konst vid HDK-Valand, högskolan för konst och design i Göteborg. Victoria har visat flera soloutställningar och medverkat i grupputställningar nationellt och internationell. Träden och tiden är en återkommande tematik i hennes arbete.

 

Foton: Karl-William Sandström