Jag är bergtagen

kalle Brolin

16 oktober 2021 – 30 Januari 2022

Jag är Bergtagen samlar Kalle Brolin bilder och citat för att berätta om de miljömässiga konsekvenserna av gruvbrytning av mineral vanadin i Skåne. Mineralen är viktig då den används i batterier som behövs för omställningen till en fossilfri framtid. Men mineralen är också förknippad med smarttelefonernas och dejtingapparnas inflytande idag. Jag är Bergtagen dokumenterar dessutom barnarbete i skånska Skromberga på 1890-talet, och visar på historiska, teknologiska och mytiska perspektiv om hur arbete, relationer, kärlek och liv koloniserades i södra Sveriges gruvindustrier.

Mer information om utställningen finns i Folder.

 

Om konstnären

Kalle Brolin arbetar med videoinstallation, text och performance. Hans verk har visats på ett antal internationella biennaler och konstutställningar. Han är medansvarig för Sunshine Socialist Cinema, en solcellsdriven utomhusbiograf. Han har främst skrivit för kultursidorna i Fria Tidningen, men har även medverkat i flera konsttidskrifter.

Hans senaste serieverk, om landskapet och kulturen vid kolgruvorna och sockerfabrikerna i södra Sverige, har ställts ut på Malmö konstmuseum och Moderna Museet i Stockholm. Dessa verk visas också på en långvarig turné med utställningar och visningar runt om i gruv- och sockerstäderna i Skåne. Verken har nyligen ingått i ett par akademiska forskningsprojekt.

Kalle Brolin har studerat vid Valands konsthögskola och Umeå Konsthögskola (MFA), 2004. Han har tillbringat flera år med att leva och arbeta som konstnär i städer som Buenos Aires, Istanbul, London, Berlin, Stockholm, Köpenhamn, Tallinn och Gdansk. Han är nu baserad i Malmö.

 

 

konstnärssamtal

 

Jag är bergtagen, 2020 Två-kanals videoinstallation, längd 24:51