19 mars
Vernissage
Jag är Kommen – Jag är Mångfaldig
Den 19 mars är det dags för vernissage av två nya utställningar: Jag är kommen av Kalle Brolin och Jag är mångfaldig, ett urval av filmer curerat av Karolin Tampere och Torill Østby Haaland med verk av Eva Bakkeslett, Iselin Linstad Hauge, Viktor Pedersen och Jenna Sutela.
Efter nästan två år av pandemi, restriktioner, social distansering… befinner vi oss nu istället under en tung himmel svart av krig. Med tanke på de senaste veckornas hemska händelser, och det som ännu återstår, känns det svårt att säga att vi bara är glada att välkomna er till vår nästa vernissage.
Därför vill vi ödmjukt men också ivrigt bjuda in er till konstens fria rum där det går att tänka och uppleva annorlunda saker och verk du inte möter någon annanstans. Här kan vi både signalera skönheten i vardagen och kritiskt ta itu med världens och dagens problem.
Välkommen!
Program:
12.00 Dörrarna öppnas
12.15 Välkomstord av Mariangela Mendez Prencke – Havremagasinet Konsthallschef och Hanna Isaksson – Verksamhetsledare Resurscentrum för konst, Region Norrbotten.
12.30 Guidad visning av utställningen Jag är kommen med konstnären Kalle Brolin
13.30 Introduktion till filmutställningen Jag är mångfaldig av curatorn Torill Østby Haaland
15.00 Föreläsning/performance av konstnären Eva Bakkeslett
Performance under vernissagen
Eva Bakkeslett: Putresco Ergo Sum
No being is purely individual…
Being alive means participating in permanent community and continually reinventing oneself as part of an immeasurable network of relationships
Andreas Weber, 2017
I samband med invigningen av utställningen Jag är mångfaldig kommer Eva Bakkeslett hålla en föreläsning/performance med utgångspunkt i tidigare verk. Det centrala temat handlar om hur människa, natur och kultur tillsammans bör betraktas som en levande organism. I föreläsningen kommer vi att möta stromatolit (ett fossil av en bakterie från livets begynnelse), maskar från en kompost, bakteriekultur från en urgammal rysk surdeg, en yoghurtkultur som migrerade från Armenien till New York flera hundra år sedan och några livliga potatisar som suddar ut gränsen mellan levande och dött.