Bild: Rebecka Bebben Andersson och Mats Wikström

Korsfäst på Kudde

14 OKTOBER 2023 – 11 FEBRUARI 2024

 

Rebecka och Mats träffades första gången hösten 2015 när de båda arbetade på Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå. Rebecka hade tilldelats Luleå kommuns ateljéstipendium och Mats jobbade med gjutningar. Denna deras första gemensamma utställning består dels av verk där respektive konstnär har utgått från den andres verk och ur det inspirerats till en egen gestaltning, dels parade befintliga verk som har ett liknande ursprung eller ger en kommentar till den andres. I utställningen visas skulpturer, installation, kollage, video, textil och måleri. Titeln på utställningen härrör från en av Mats bronser samtidigt som Rebecka kan se sig själv korsfäst på sjukhussängens kudde när hon behandlas på S:t Görans sjukhus för ångestsymtom vilket bl a framgår i hennes video Paradise Hotel. Ångesten finns närvarande hos dem båda. Konsten fungerar i stor utsträckning som en räddning där livets vedermödor kan förflyktigas för en tid och därmed ge möjlighet till ett någotsånär fungerande liv. Eller kan det vara så att Rebecka och Mats, som de själv säger,  ”döljer sig i skuggan av sin egen konst” som Blå Tåget sjunger i Konsten, Fru Ramona?

Mer information om utställningen finns i Folder.

Om konstnärerna

Rebecka Bebben Andersson (f. 1984, Linköping) är verksam i Stockholm och på Öland. Anderssons konstnärliga praktik innefattar en rad olika uttryckssätt, bland annat installation, text, kollage, måleri, skulptur, textil och scenografi. Hon arbetar också återkommande med permanenta konstverk i det offentliga rummet, bland annat för SL, Region Östergötland, Region Stockholm, Stockholms kommun och Jönköpings kommun. Representation, maktstrukturer, absurditet, psykisk sjukdom och feminism är återkommande teman i hennes konst. Hennes verk har visats i flera separat- och grupp-utställningar i Sverige och internationellt, däribland ArkDes, Stockholm, Färgfabriken, Stockholm, Svenska institutet, Paris, Charlottenborg, Köpenhamn, Linköpings konsthall, Växjö konsthall och Luleå konsthall.
Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan, KTH – arkitektur och
Operahögskolan – scenografi i Stockholm, samt GU/Valand – litterär gestaltning i Göteborg.

Mats Wikström (f. 1954 i Stockholm) bor utanför Råneå där han sedan sex år också i huvudsak är verksam. Wikström arbetar med performance, måleri i skilda tekniker och skulptur i stor utsträckning med trä. Sälg, al, gran och tall är vanliga träslag i hans objekt som kan bestå av alltifrån små sniderier till mer monumentala verk som exempelvis ”Växandets vånda” som inköptes av Moderna museet 2021. Han är verksam som organisatör av Råneåbiennalen och Råneå konsthall. Musiken är också en del av Wikströms förehavanden, dels med bandet Eterkropp, dels sedan i våras med musik i hans eget namn.

Utställningsvy. Foto: Marcel Köppe.

FILM: