Liberation
27 oktober 2012 – 5 januari 2013
På tisdagen den 25 januari 2011 marcherade tusentals egyptier i protest mot Mubaraks regim. I Kairo var ”Midan Al Tahrir” eller Tahrirtorget målet för de tillströmmande demonstranterna. Det var ett betvingande gemensamt ögonblick som sedan ledde till en berg- och dalbanetur som egyptierna fick utstå under löftet om en övergång till demokrati.
”Liberation – A Process Review” (Befrielse – en återblick av förloppet) är ett konstprojekt som presenterar fem egyptiska konstnärer som alla har varit aktiva i den egyptiska revolutionen. De utvalda verken återkallar milstolpar i händelseutvecklingen under de femton månader som följde efter den första revolutionära vågen i Egypten.
Den 28 januari, ”Raseriets fredag”, marscherade hundratusentals människor mot Tahrirtorget. Det blev en dag av väldiga sammandrabbningar med kravallpolisen. Hundratals människor offrade sitt liv för sina ideal. På natten sittstrejkade demonstranterna på Tahrirtorget. Vid den här tidpunkten upplevde folket att de fick stöd av militär personal och armén betraktades som revolutionens räddare.
Utställning är curerad av Nagla Samir.
Mer information om utställningen finns i Folder.
Medverkande konstnärer
Marwa Adel. ”Vi behöver titta djupt in i oss själva och finna vilka vi verkligen vill vara och vad vi verkligen försöker göra, istället för att försöka uppfylla andras drömmar om oss”
sade Marwa Adel när hon talade om sin utställning Hiding som för något år sedan visades på Artsawa Gallery i Dubai.
Ammar Abo Bakr. ”Om du skriver poesi, ska du skriva poesi som kommer människor nära. Om du skapar konst, ska du använda dig av den offentligt, så att du kommer människors hjärtan, då kommer de att driva dig till att åstadkomma mera.” – Så förklarar Ammar Abo Bakr, född 1980, drivkraften i sin konstnärliga verksamhet.
Khaled Hafez. ”Innan jag sätter igång med ett projekt handlar min oro främst om att försöka skapa ett intelligent verk, inte ett estetiskt. Många gånger erbjuder då visuella illusioner ett intressant resultat.” – Så har Khaled Hafez sagt om sitt konstnärliga arbete och det är också något man kan se i hans verk på Havremagasinet.
Mahmoud Refat. En drivande kraft bakom Kairos livfulla experimentella musiksen är Mahmoud Refat, ljudkonstnär och musiker. Han är grundare av skivmärket 100COPIES, vars fokus ligger på experimentell musik, av musikfestivalen 100LIVE Musical Festival och av radiostationen 100RADIO Station.
Ahmed El Shaer. Född 1980 i Kairo där han också lever och arbetar, är en av de konstnärer som var (och är) engagerade i den egyptiska folkliga resningen och var närvarande den dagen.